Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Nigel Lowery

Biografie

Britský režisér a designér Nigel Lowery debutuje v Národním divadle svou inscenací Ligetiho opery Le Grand Macabre.

Vystudoval Central St Martin’s School of Art and Design v Londýně. Poté se věnoval scénografii – vytvořil např. scénu a kostýmy pro Wagnerovu tetralogii Prsten Nibelungův na scéně londýnské Královské opery Covent Garden (1994-1995), dále pro inscenaci opery Judith Weir Blond Eckbert v English National Opera, pro inscenaci opery Jonathana Harveyho Inquest of Love v režii Davida Pountneyho v bruselské La Monnaie (obě 1994) či pro Händelova Julia Caesara v mnichovské Bayerische Staatsoper (1997).

Poprvé režíroval operu na festivalu v Batignanu, poté Rossiniho Lazebníka sevillského v Covent Garden (1996) a Humperdinckovu Perníkovou chaloupku pro Theater Basel (1997). Následovaly inscenace Händelova Rinalda, Mozartova Tita a Rossiniho Italky v Alžíru pro berlínskou Staatsoper, Mozartovy Figarovy svatby a Lortzingova Pytláka pro Staatsoper Stuttgart, Bernsteinova Candida a Glassova Achnatona pro operu v Antverpách, Purcellovy opery Dido a Aeneas pro operu v Saarbrückenu, Rameauovy Platée pro De Nederlandse Opera Amsterdam a další.

Na mnoha operách úzce spolupracoval s choreografem Amirem Hosseinpourem a s dirigentem René Jacobsem.